Maurits Cornelis Escher (1898-1972), dünyanın en ünlü grafik sanatçılarından biridir.
En çok Yükselen ve Azalan, Görelilik, Metamorfoz I, Metamorfoz II ve Metamorfoz III, Gökyüzü ve Su I veya Sürüngenler gibi, Dönüşüm Baskıları gibi imkansız denilen yapılarıyla ünlüdür.
Ama aynı zamanda İtalya’da yaşadığı ve seyahat ettiği süre boyunca harika gerçekçi işler yaptı.
Örneğin Castrovalva, Escher’in yüksek ve alçak, yakın ve uzak kavramlağına olan hayranlığını zaten görebileceğiniz eserdir.
M.C. Escher, yaşamı boyunca 448 litografi, gravür ve ahşap gravür ve 2000’den fazla çizim ve eskiz yaptı. Bazı ünlü selefleri gibi – Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dürer ve Holbein-, M.C. Escher de solaktı.
Grafik sanatçısı olmasının yanı sıra M.C. Escher resimli kitaplar, duvar halıları, posta pulları ve duvar resimleri tasarladı. Hollanda, Leeuwarden’de bir inşaat mühendisinin dördüncü ve en küçük oğlu olarak doğdu. 5 yıl sonra aile, Escher’in gençliğinin çoğunu geçirdiği Arnhem’e taşındı. Lise sınavlarında başarısız olduktan sonra, Maurits sonunda Haarlem’deki Mimarlık ve Dekoratif Sanatlar Okulu’na kaydoldu.
Sadece bir hafta sonra babasına, çizimlerini ve muşamba kesimlerini gösterdiği için mimarlık yerine grafik sanatı okumayı tercih edeceğini bildirdi.
grafik sanatlara devam etmesi için onu teşvik eden grafik öğretmeni Samuel Jessurun de Mesquita’ya.
Okulu bitirdikten sonra, 1924’te evlendiği eşi Jetta Umiker ile tanıştığı İtalya’yı çok gezdi. 1935’e kadar kalacakları Roma’ya yerleştiler. Bu 11 yıl boyunca, Escher her yıl İtalya’yı dolaşıyor, döndüğünde yapacağı çeşitli baskılar için çizim ve eskiz
ev. Bu eskizlerin birçoğu daha sonra çeşitli litografiler ve/veya gravürler ve ahşap gravürler için kullanacaktır, örneğin litografideki arka plan Şelale onun İtalyan döneminden kaynaklanıyor veya aynı ağaçlar olan gravür Su Birikintisi’ne yansıyan ağaçlar Escher, 1932’de yaptığı gravür “Pineta of Calvi”de kullandı.
M.C. Escher, 1922’de İspanya’nın Granada kentinde on dört yüzyıldan kalma bir Mağribi kalesi olan Alhambra’yı ilk ziyaret ettiğinde, Uçağın düzenli Bölümünden büyülendi.
İsviçre’deki yıllar boyunca ve İkinci Dünya Savaşı boyunca,
Hayatı boyunca yapacağı toplam 137 Normal Bölüm Çiziminin 62’sini çizerek hobisini şiddetle sürdürdü.
Kayın ağacından küreler oymak için çizimlerinden bazılarını başka bir hobinin temeli olarak kullanarak Uçağın Düzenli Bölümüne olan tutkusunu genişletecekti.
Mimari, perspektif ve imkansız boşluklarla oynadı. Sanatı, tüm dünyada milyonlarca insanı şaşırtmaya ve merak etmeye devam ediyor. Çalışmalarında, çevremizdeki dünyayı keskin bir şekilde gözlemlediğini ve kendi fantezilerinin ifadelerini tanıyoruz. M.C. Escher bize gerçekliğin harika, anlaşılır ve büyüleyici olduğunu gösteriyor.